Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός, μη δερματικός καρκίνος των ανδρών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πρόκειται για ύπουλη νόσο, που συνήθως εξελίσσεται αργά, χωρίς να προκαλεί ως επί των πλείστων κανένα σύμπτωμα στον ασθενή. Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη όταν η νόσος είναι περιορισμένη στον αδένα, δίνει τη δυνατότητα πλήρους ίασής του.

Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη βασίζεται εδώ και πολλά έτη στην δακτυλική εξέταση του αδένα από το ορθό και στη μέτρηση του δείκτη PSA (προστατικό ειδικό αντιγόνο) στο αίμα. Τα ύποπτα περιστατικά ελέγχονται με τη διενέργεια βιοψίας του προστάτη με διορθική υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η βιοψία προστάτη είναι μια μικρής βαρύτητας διαγνωστική χειρουργική πράξη που μπορεί ωστόσο να συνοδευτεί από νοσηρότητα, ακόμη και θνητότητα.

Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία του προστάτη αποτελεί μια σημαντική διαγνωστική εξέταση για εντοπισμό , σταδιοποιηση καθώς και επιλογή καταλληλότερης θεραπείας του καρκίνου του προστάτη. Χάρη στη σημαντική διαγνωστική της ευαισθησία και την υψηλή αρνητική προγνωστική της αξία, βρίσκει όλο και μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί τη νεότερη προσθήκη στη φαρέτρα των διαγνωστικών εξετάσεων για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έδειξαν ότι διαθέτει μεγαλύτερη ευαισθησία για την ανίχνευση ενός κλινικά σημαντικού προστατικού καρκίνου από τη δακτυλική εξέταση και PSA. Ορθά ορισμένοι την αποκαλούν «μαστογραφία του άνδρα»(manogram), θεωρώντας πως στο μέλλον θα γίνει το κύριο εργαλείο προληπτικού ελεγχου για τον καρκίνο του προστάτη. Η mpMRI αποτελεί μια μετεξέλιξη της κλασσικής μαγνητικής τομογραφίας και περιλαμβάνει τον συγκερασμό των αποτελεσμάτων 3 ή περισσοτέρων διαφορετικών μεθόδων μαγνητικής απεικόνισης σε έναν τελικό score ( PI-RADS score) .

Χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως:
  • Τ2 υψηλής ανάλυσης (Τ2 weighted images).
  • Diffusion weighted imaging (DWI).
  • Dynamic MRI (DCE-MRI).

Πρόκειται για μια μικρής διάρκειας ανώδυνη εξέταση που παρέχει τόσο ανατομικά όσο και λειτουργικά δεδομένα για τον προστάτη, περιορίζει το πεδίο της εξέτασης στον αδένα και στις παρακείμενες δομές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια καθώς επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την αποφυγή βιοψίας, ενώ σε όσες χρειάζονται βιοψία μπορεί να δείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια περιοχή του προστάτη πρέπει να διερευνηθεί. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται και η λήψη τυχαίου δείγματος από τον αδένα, καθιστώντας λιγότερο επώδυνη και λιγότερο αιματηρή την όλη διαδικασία.

Το διαγνωστικό κέντρο ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΣΒΟΥ (Σισκας Νικόλαος, ακτινοδιαγνώστης, στρατιωτικός ιατρός ε.α.), πάντα στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων αξιοποιεί για την Πολυπαραμετρικη Μαγνητική Προστάτη , όπως επίσης ορθού και μαστών, τον υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο Signa Explorer G3 της εταιρείας General Electrics 1,5Τ. Ένα ευέλικτο και αξιόπιστο μηχάνημα, η ταχύτητα του οποίου τον καθιστά αποτελεσματικό για ένα ευρύ φάσμα κλινικών εφαρμογών καθώς προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας, υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, ταχύτερη εξέταση διευκολύνοντας την αξιολόγηση πολύπλοκων παθολογιών, ενώ είναι ιδανικός για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Μετά δε την τελευταία αναβάθμιση σε software version 2024 και την προσθήκη του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης AIR RECON DL, ο χρόνος κάθε εξέτασης έχει μειωθεί κατά 30% και ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η ευκρίνεια κατά επίσης 30%.